Skip to main content

De nieuwste cyber-terminologie ontdek je bij Netcure

De wereld van cyberveiligheid verandert enorm snel. Zelfs al ben je IT-specialist – met een berg aan taken in je organisatie-, zelfs al ben je tech-liefhebber, het is niet makkelijk om elke nieuwe tendens te volgen. Een cyberspecialist aan je zijde is geen overbodige luxe. Want de veiligheid en het voortbestaan van je bedrijf staat op het spel.

Heb je een vraag aan ons?

Elke dag komen er nieuwe termen bij, nieuwe manieren waarop criminelen willen binnendringen. We zetten ze voor jou hieronder op een rijtje. Vind je de term die je zoekt niet terug? Laat het ons weten.

Stuur ons een mailtje!

Cyber-terminologie

Domeinfraude

Als iemand ongemerkt de identiteit van je bedrijf misbruikt tegenover derden, spreken we over domeinfraude. Dat kan bijvoorbeeld door spam, phishing of het opzetten van een valse website. Vaak zijn toonaangevende, schijnbaar ongenaakbare bedrijven, zoals postbedrijven, banken of overheidsinstellingen, heel gewild voor cybercriminelen. Je merkt de fraude op door nagemaakte e-mailadressen, vaak met een schrijffoutje in.

Spoofing

Bij deze vorm van identiteitsfraude doe je jezelf voor als iemand anders ten aanzien van derden. Hiervoor misbruik je de naam, e-mailadres of gegevens van je slachtoffer.

Cold storage

Een low-cost en toch – in bepaalde gevallen – efficiënt back-upsysteem. Je kan er enkel data naartoe schrijven en hier bewaren. Pas wanneer je data wil downloaden, heb je een andere en duurdere oplossing nodig. Cold storage is ideaal voor backups en archieven.

Phishing

Dit is een cyberaanval via e-mail, waarbij men de ontvanger probeert te overtuigen om op een link te klikken. Hier trachten criminelen je login, paswoord of data te stelen. Typisch is dat de e-mail van een betrouwbare ontvanger lijkt te komen, zoals een collega, bankier of manager. Vaak gebruiken criminelen hier een goed nagemaakte huisstijl, zodat je het niet in de gaten hebt.

Spear-phishing

Waar het ‘gewone’ phishing een brede, automatische aanval is op een grote groep van gebruikers, is dit een heel gerichte methode. Bij spear-phishing wordt één specifieke medewerker of een bedrijf geviseerd. De aanval is op maat van het slachtoffer gemaakt, waardoor de kans op succes hoger ligt.

Whaling

Dit is een soort van phishing waarbij de aanvallers zich richten op hoge profielen, zoals politici, ceo’s en bekende personen.

Vhishing

Dit zijn telefonische aanvallen die heel persoonlijk binnenkomen, omdat je een gesprek met een echt persoon voert. Criminelen maken soms gebruik van stemvervormers, en willen hun slachtoffers met een uitgebreid verhaal overtuigen om hun gegevens te delen.

Social engineering

De menselijke natuur is erop gebaseerd op anderen te vertrouwen. Social engineering gaat dit mechanisme manipuleren door mensen via mail of telefoon in de val te lokken. Het doel is altijd hetzelfde: anderen in de val lokken, bestelen of afpersen. Een andere vorm van social engineering is onder een vals voorwendsel bij een bedrijf binnengaan, en proberen gegevens te stelen of toegang te krijgen tot de IT-infrastructuur.

Ethical hacker

Dit is een hacker, maar dan een good guy. Hij heeft dezelfde kennis en vaardigheden als een cybercrimineel. Die zet hij in om een onderneming te rapporteren over de kwetsbaarheden in systemen.

Bug Bounty

Dat is de vergoeding die een onderneming belooft aan een ethical hacker. De grootte van de vergoeding is afhankelijk van de gevonden kwetsbaarheden. Hiermee moedigen ondernemingen ethical hackers aan om hun publieke systemen te testen. Ethical hackers helpen soms ook meezoeken naar een oplossing.

VPN

Een VPN of Virtual Private Network kan je zien als een versleutelde ’tunnel’ die tussen je digitale apparaat (pc, smartphone, etc.) en een VPN-server ligt. Het zorgt voor een veilige verbinding.

Virus

Virussen koppelen zich aan programma’s op je computer. E-mails en andere dragers verspreiden het verder. Virussen zijn niet altijd kwaadaardig, en hebben een redelijk voorspelbaar gedrag.

Worm

Een worm is een ‘stand alone’ die zichzelf vermenigvuldigt om op zoveel mogelijk computer terecht te komen. Het misbruikt kwetsbaarheden van het slachtoffer om schade aan te richten.

Ransomware

Dit is zeer kwaadaardige gijzelsoftware, dat zich specifiek richt op kwetsbaarheden van het slachtoffer. Die worden misbruikt om losgeld te vragen. In ruil maken cybercriminelen de belofte dat ze de schade ongedaan zullen maken. In een beperkt aantal gevallen is het doel van ransomware om de gegevens te vernietigen.

Scareware

Dit zijn valse meldingen die via pop-ups op je scherm komen. Ze willen vooral hun slachtoffer bang maken, en ze naar een website lokken. Door hun vorm kunnen virusscanners scareware beperkt detecteren.

Adware

Dit zijn advertenties, vaak te mooi om waar te zijn. Soms zijn ze moeilijk te verwijderen, maar ze zijn dan ook niet altijd schadelijk.

Spyware

Dit is schadelijke software die informatie wil stelen. Het neemt de controle over je PC over. Via de camera kunnen criminelen je bespioneren en er kan een log gemaakt worden van wat je invoert op je toetsenbord.

Happy clicker

Iemand die eerst klikt, en dan pas nadenkt… soms is het dan te laat. Dit willen we liever niet zien bij jouw medewerkers.